Hometrainer informatie - Tips bij de aanschaf van een hometrainer
Wat is een hometrainer en waar moet op letten?
Homefitness 4 you heeft diverse hometrainers van Life Fitness, Flow fitness, Kettler, Tunturi en Bremshey in het assortiment. De belangrijkste verschillen en elementen van een hometrainer zetten we voor u op een rijtje. Een van de belangrijkste punten is welke garantie er op het product gegeven wordt. Goede hometrainers zijn vaak al te herkennen aan de lange garantieperiode die de fabrikant geeft. Bremshey geeft standaard 2 jaar garantie op de verschillende hometrainers, Tunturi geeft daarentegen 3 jaar garantie op de elektronica en zelfs 15 jaar op het frame bij de meeste modellen. Vanaf de 60 serie hometrainer zelfs 20 jaar! Voor meer informatie over garantie zie de hometrainer garantiepagina.
Een ander punt waar u gemakkelijk een goede hometrainer aan kunt herkennen is om naar het gewicht van de hometrainer en het vliegwiel te vragen. Hoe zwaarder de hometrainer des te meer ijzer is er in de constructie gebruikt en des te degelijker is de kwaliteit van het product. Het is dus erg belangrijk om van de verschillende merken het gewicht van de verschillende prijsklassen met elkaar te vergelijken voor een goed overzicht.
Let tenslotte goed op kwaliteitsbepalingen die in Europa gelden. Belangrijke bepalingen zijn: ISO 9001, ISO 9002, TUV Class A en TQM manufacturer.
De belanrijke aandachtspunten voor een hometrainer voor u onder elkaar:
- De hoogste kwaliteit hometrainers zijn voorzien van het kwaliteitskenmerk ISO 9001/9002 en de TUV klasse A.
- Een “onderhoudsvrije” elektromagnetische hometrainer gaat veel langer mee.
- hometrainer moet voorzien zijn van het zogenaamde “CE” certificaat, anders mogen deze niet verkocht worden.
- Een goede hometrainer heeft een uitgebreide garantie van minimaal 1 jaar.
- Een hometrainer voor thuisgebruik kan minimaal personen tot 130kg verdragen.
- Een hometrainer mag niet wankelen tijdens de training
- Een zwaarder gewicht van een hometrainer betekent vaak een betere kwaliteit.
- Een zwaar vliegwiel zegt niets over de “souplesse” van een hometrainer. Maar wel over het gedrag van trappen. Het kan namelijk zo zijn dat een lichter vliegwiel fijner trapt vanwege een andere overbrengingsratio. Als deze ratio niet gelijk is aan elkaar kunt u geen twee hometrainers met elkaar vergelijken. De ratio bepaald de snelheid van het aantal omwentelingen ten opzichte van de snelheid waarmee u trapt. Bijvoorbeeld 1:10 dan betekend dat dat het vliegwiel 10 keer sneller draait dan dat u zelf trapt. Een hogere snelheid kan dus betekenen dat het fijner fietst omdat het vliegwiel langer blijft draaien. Ditzelfde effect heeft een erg zwaar vliegwiel ook met minder omwentelingen. Echter is de lichtste stand dan vaak wat zwaarder.
- Een Ergometer is een hometrainer die het verbruik meet. Deze hometrainers zijn geijkt en zijn uiterst nauwkeurig. Een ergometer kan tevens op wattage ingesteld worden om zo nog doeltreffender te trainen. (Dit zegt overigens niets over de souplesse van de fiets. Een hometrainer welke niet geijkt is kan voor de meeste doeleinden prima worden gebruikt. Wilt u zeker zijn van de juiste waarden die op het display staat zoals cal verbruik en vermogen dan is een ergometer een must.
Het remsysteem (de opbouw van de weerstand)
Let vooral goed op welk remsysteem u neemt tijdens de aankoop van uw hometrainer. Laat u adviseren door de verkoper en probeer hem uit! Niet iedereen vind het zelfde. Een elektromagnetisch remsysteem (EMS) heeft de meest accurate weergave en is het fijnst in te stellen. Dit wordt ook wel inductie magneet of wervelspanning genoemd. Een Servo-magnetisch remsysteem is een magneet wat door een servo motor dichterbij of verder weg van het vliegwiel wordt gezet. Een manueel permanente magneet (PMS) is handmatig verstelbaar met een draaiknop welke u zelf zwaarder en lichter zet. Door een staalkabel wordt de magneet bewogen. Deze laatste manier van remmen heeft dan ook geen mogelijkheid tot instelbare programma’s.
Philips 3000 Series Airfryer 3000 Series
Met een hometrainer spreekt u de volgende spieren aan:
- vierhoofdige dijbeenspier
- zijdelingse brede spier
- binnenste brede spier
- middelste brede spier
- rechte dijbeenspier
- kleermakersspier
- lange aanvoerder van het dijbeen
- korte aanvoerder van het dijbeen
- grote aanvoerder van het dijbeen
- slanke spier
- schaambeenkamspier
- grote bilspier
- middelste bilspier
- kleine bilspier
- peesblad van het bovenbeen